www.humanisti.sk
Podporujeme
Spoločnosť PrometheusEthos – občianske združenie so zameraním na etiku, humanizmus a sekularizmusHumanisti Slovenska – občianske združenieZošity humanistovKníhkupectvo AlternatívaAteisti Českej republiky Voľná myšlienka v ČeskuThe BrightsAdam Roman
Spolupracujeme
Kochlear.czÚnia nevidiacich a slabozrakých SlovenskaEurobabička Českej a Slovenskej republikyWave of Reality
Sčítanie ľudí bez náboženského vyznania
Atheist Census
Adresa redakcie
e-mailová adresa redakcie
Internetový čas
Internet time: @600
Počítadlo

Spam poison
Spam poison

Kakao – väčšina výrobcov neuvádza povinné údaje na etikete

Aká je kvalita kakaových práškov dostupných v obchodoch?

Obdobie predvianočného pečenia sa nezadržateľne blíži a mnoho receptov obsahuje kakao. Aká je kvalita kakaových práškov dostupných v českých obchodoch? Spotrebiteľský časopis dTest poslal do laboratória 18 vzoriek nesladených kakaových práškov a zistil, že väčšina výrobcov zápasí s nedostatkami v označovaní na obaloch. Jeden výrobok navyše spotrebiteľov podvádza, pretože obsahuje málo kakaa.

Na českom trhu prevažujú tzv. holandské kakaá, ktoré sa počas výroby alkalizujú.

„Prírodné kakao sme v obchodoch našli len jedno, Tesco Value cocoa powder. Proces alkalizácie, teda pridanie regulátora kyslosti do kakaovej hmoty, spôsobuje, že sa výsledný prášok môže lepšie rozpúšťať, má jemnejšiu chuť a je výrazne tmavší. Svetlosť či tmavosť teda nevypovedá nič o kvalite kakaa, iba o spôsobe jeho spracovania počas výroby,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová, vedúca redakcie časopisu dTest.

Najčastejšími alkalizačnými činidlami sú uhličitan draselný, sodný alebo amónny. Pretože ide o prídavné látky, musia ich výrobcovia uvádzať v zložení použitých surovín na obaloch výrobkov. Väčšina výrobcov však použitie týchto látok na etikete zamlčuje.

„Z 18 výrobkov sme zistili prítomnosť alkalizačných činidiel u 17 z nich. Rovných desať však ich použitie vôbec nespomína. Spotrebitelia majú právo vedieť, či je kakao prírodné alebo alkalizované. Naviac to, o aký typ kakaa ide, môže ovplyvniť výsledok pri pečení. Vyzvali sme výrobcov k náprave,“ hovorí Hana Hoffmannová.

Kvalitu kakaa ovplyvňuje okrem iného obsah kakaového masla. To je prirodzenou súčasťou kakaových bôbov a čiastočne ostáva i v kakaovom prášku. Rozpúšťa sa pri telesnej teplote a nesie jemnú kakaovú chuť. Vyhláška rozlišuje medzi „kakaovým práškom“, ktorý musí mať minimálne 20% podiel kakaového masla, a „kakaovým práškom so zníženým obsahom tuku“, ktorý obsahuje menej než 20  % kakaového masla. Spotrebiteľ sa však túto informáciu z drvivej väčšiny krabičiek na prvý pohľad nedozvie.

„Náznakom môže byť do istej miery cena. Kakao okolo 20  Kč (0,74 €) za 100 gramov bude s najväčšou pravdepodobnosťou nízkotučné. V rozpätí od 35 do 40  Kč (1,3 – 1,48 €) za 100 gramov sa nízkotučné a štandardné výrobky môžu cenovo prekrývať, vyššia cena potom už skôr poukazuje na výrobok s minimálnym podielom kakaového masla 20 %. Najmenej kakaového masla sme namerali v 200 gramovom výrobku Tesco Cocoa Powder (10,26 %), najviac potom v kakau Van Houten (22,3 %). Dobrou správou je, že v žiadnom z testovaných vzoriek sme neobjavili iný, teda náhradný tuk,“ uvádza Hoffmannová.

Môže kakao obsahovať málo kakaa? Žiaľ áno, môže. V roku 2012 odhalila Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia prípady falšovania kakaa kakaovými šupkami. Zistila vtedy, že kakaový prášok Grande Cocoa Drink poľského výrobcu obsahoval len 80 % kakaa. Redakcia dTest preto nechala skontrolovať i obsah čistého kakaa vo výrobkoch. Takmer všetky výrobky 100% kakaový podiel splnili.

„Čiernu výnimku tvorilo Carla Kakao na pečenie, u ktorého sme zistili 78,8 % čistého kakaa, čo je hodnota, ktorá i zo započítanou neistotou merania a pripočítaným regulátorom kyslosti na požadovaných 100 % nedosiahla. Ako najkakaovejšie vyšlo z nášho testu fairtradové kakao Gepa Pur Afrika, ktoré sa tiež stalo celkovým víťazom testu,“ hovorí Hana Hoffmannová.

Nežiadúce látky sa nevyhýbajú ani kakau. Môže obsahovať ťažké kovy, napr. kadmium, ktoré býva prirodzenou súčasťou vulkanických pôd, na ktorých sa kakaovníky v tropických oblastiach pestujú. V súčasnej chvíli žiadne maximálne limity pre ťažké kovy v kakau európska legislatíva nedefinuje, od roku 2019 by však mal pre kadmium v kakau začať platiť limit 0,6 mg/kg. Tomu sa priblížili výrobky Carla Kakao na pečení, Sweet Kakao a Alnatura Kakao Bio. Obsah olova mala polovica výrobkov pod medzou detekcie, ortuť laboratórium nedetekovala u žiadneho z výrobkov.

Chcete sa vyjadriť? Využite diskusné fórum.

dTestdTest, o.p.s.
– všeobecne prospešná spoločnosť
– poskytuje spotrebiteľom komplexný spotrebiteľský servis
– nezávislé testy výrobkov a služieb na českom a slovenskom trhu, spotrebiteľská poradňa, online databáza výsledkov testov a nebezpečných výrobkov a mnoho ďalšieho
– dTest je súčasťou medzinárodnej organizácie International Consumer Research and Testing (ICRT) a európskej spotrebiteľskej organizácie BEUC
Čerpané z: www.dtest.sk

Súvisiace články:
Podomoví predajcovia bezpečnostných vložiek stále cielia na seniorov (12.08.2017)
Študentská súťaž Spotreba pre život pozná svojich víťazov (09.06.2017)
Ako sa brániť proti hluku od susedov? (29.04.2017)
Svetový deň spotrebiteľských práv – čo trápi českých spotrebiteľov? (14.03.2017)
Ako vybrať ten správny internetový obchod? (03.03.2017)
Citrónky sú si podobné vzhľadom, ale obsahom šťavy sa zásadne odlišujú (04.01.2017)
Príbehy k smiechu i plaču zo spotrebiteľskej poradne (01.01.2017)
Dobré detské vysoké stoličky nemusia byť práve najdrahšie (15.11.2016)
Cukrové sirupy nie sú nevyhnutne zdravšie než klasický kryštálový cukor (22.09.2016)
Aké nástrahy na nás číhajú v samoobsluhe (30.08.2016)
Na čo nezabudnúť pri reklamácii zájazdu (29.07.2016)
100% pomarančové džúsy potvrdili dobrú reputáciu, na cene nezáleží (13.07.2016)
Desaťtisícovú výhru za nákup len tak nedostanete (21.05.2016)
Balíčky kávy 2 v 1 a 3 v 1 – cukor, bielidlo a éčka (09.04.2016)
Knižný klub objednáva knihy za vás, ale vy platíte (05.04.2016)
Raňajkové cereálie – akoby ste raňajkovali tortu (11.03.2016)
Test letných pneumatík – na štítky sa nedá spoľahnúť (27.02.2016)
Čaká nás jednotná podoba vyúčtovania dodávok energií? (23.02.2016)
Konzervované sardinky – rozdiely predovšetkým v chuti (09.02.2016)
Šmejdi stále pripravujú seniorov o tisíce eur (13.11.2015)
Grilovacie klobásy – menej mäsa, než sľubujú (11.08.2015)
Na čo nezabudnúť pri preberaní bytu (07.08.2015)
Nákup mince z vás môže urobiť núteného zberateľa (05.08.2015)

dTest, 20. 11. 2015 | Prečítané: 1038 | Rubrika: Polemika o…

Zbierka na ochranu humanistov

Pomôžte humanistom vo svete! Mnohí čelia prenasledovaniu, mučeniu a trestu smrti za svoje presvedčenie.

Pozri: Globálna kampaň na ochranu humanistov.

HELP US PROTECT HUMANISTS AT RISK
Etická výchova
Ako by mala vyzerať etická výchova — alternatíva nábo­ženskej výchovy pre deti bez vyznania? Aký je váš názor?
Brajti
The Brights
Kniha
Sumeri
Dobré knihy
Kniha Zakázané ovocie – Etika humanizmuKniha Nemnožme sa!
Vytvorené v redakčnom systéme phpRS © Jiří Lukáš | RSS | Návrat hore