Typické správanie spotrebiteľov simuloval dTest pokusom, kedy ponechal zemiakové šaláty päť dní napospas ich osudu, avšak pod laboratórnym dohľadom. Okrem bujnenia mikroorganizmov vo vianočnom šaláte analyzoval spotrebiteľský časopis dTest kupované majonézy ako také, teda ich zloženie a kvalitu. Zameral sa okrem iného na to, koľko žĺtkov studené omáčky obsahujú. Na rozdiel od minulého testu pred piatimi rokmi sa tentoraz žiadny brak nenašiel.
Ponúka majonéz na pultoch je pomerne široká, podľa vyhlášky musia majonézy obsahovať aspoň 2 % vaječných žĺtkov a 50 až 85 % tuku. Časopis dTest nakúpil 18 majonéz v sklenených obaloch, a nechal v nich laboratórne overiť obsah vajec, tuku a konzervačných látok. Okrem toho podrobil majonézy odbornej ochutnávke a skúmaniu údajov na obale.
„Keď sme majonézy testovali pred piatimi rokmi, tri výrobky zo sedemnástich testovaných prepadli kvôli nízkemu obsahu žĺtkov. Náš tohoročný test majonéz žiadne podobné škandálne odhalenie nepriniesol. Celkovo dopadli majonézy dobre, horšie známky sme udeľovali napríklad za konzervačné látky a problematické označovanie,“ zhrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
A dodáva:
„Do celkového hodnotenia sme zahrnuli napríklad i suroviny uvedené na obale, ktoré v majonéze rozhodne byť nemusia – napríklad škrob alebo konzervačné látky. Oboje sme našli u výrobkov Česká cena a Norma/Cook! U majonézy značky Vitana sme narazili na konzervačnú látku – kyselinu sorbovú, napriek tomu, že sa na jej obale uvádza, že žiadne konzervačné látky neobsahuje. Drvivá väčšina testovaných omáčok je dôkazom, že konzervačné látky nie sú potrebné.“
V senzorickom teste kládol dTest najväčší dôraz na chuť. Chuť by slovami vyhlášky mala byť nakyslá a bez cudzích pachutí. To sa, usudzujúc podľa známok a komentárov hodnotiacich úplne nepodarilo majonézam Marks & Spencer, Penny, Česká chuť a Spak. Všetkým týmto výrobkom porotcovia vytýkali chuťové nedostatky, pričom najhoršie – s dostatočnou známkou – dopadla majonéza Marks & Spencer s poznámkami v protokolu „horkastá, rybia, kyslá chuť i vôňa“. To môže byť v prípade hodnotenia tohto britského výrobku spôsobené inými chuťovými návykmi našich jazýčkov.
Vydrží zemiakový šalát týždeň bez úhony? V niektorých rodinách sa pripravuje veľké množstvo vianočného zemiakového šalátu na niekoľko dní dopredu.
„Otestovali sme, či niekoľko dní uležaný šalát predstavuje zdravotné riziko. Pripravili sme preto skušobné zemiakové šaláty a sledovali v nich život a množenie mikroorganizmov. Zaujímalo nás, aký vplyv na ne má konzervačná látka v majonéze. Šalát obsahujúci majonézu konzervovanú kyselinou sorbovou na tom bol s počtom mikroorganizmov po dvoch dňoch rovnako ako šalát bez konzervačnej látky. Po piatich dňoch bola situácia ešte zaujímavejšia: o trochu viac mikroorganizmov obsahoval šalát s konzervačnou látkou. I tak boli obe verzie zemiakových šalátov po piatich dňoch neškodné (vyhovujúce), pretože na jeden gram výrobku sa v zemiakových šalátoch vyskytlo niekoľko stoviek mikroorganizmov, kým maximálne tolerovateľné množstvo mikroorganizmov vo výrobkoch z vajec je stonásobne vyššie,“ konštatuje Hana Hoffmannová.
A dodáva:
„Strach z nákazy napríklad salmonelou nie je na mieste. Všetky vajcia používané v priemyselne vyrábaných majonézach sú zo zákona pasterizované, čiže tepelne ošetrené proti mikróbom.“
Rada dTestu preto znie: Pokiaľ nechcete zaťažovať svoj organizmus ďalším éčkom, vyberajte do svojich pochúťok majonézu bez konzervačnej látky – trvanlivosť šalátu tým neovplyvníte.
Prehľad testovaných majonéz nájdete na webe www.dtest.cz. Kompletné výsledky testu prinieslo novembrové vydanie časopisu dTest.
Foto: © adrian_am13.
Chcete sa vyjadriť? Využite diskusné fórum.
dTest, o.p.s.
– všeobecne prospešná spoločnosť
– poskytuje spotrebiteľom komplexný spotrebiteľský servis
– nezávislé testy výrobkov a služieb na českom a slovenskom trhu, spotrebiteľská poradňa, online databáza výsledkov testov a nebezpečných výrobkov a mnoho ďalšieho
– dTest je súčasťou medzinárodnej organizácie
International Consumer Research and Testing (ICRT) a európskej spotrebiteľskej organizácie
BEUC
Čerpané z:
www.dtest.sk