www.humanisti.sk
Podporujeme
Spoločnosť PrometheusEthos – občianske združenie so zameraním na etiku, humanizmus a sekularizmusHumanisti Slovenska – občianske združenieZošity humanistovVladislav Marušic – ALTERNATÍVAAteisti Českej republiky Voľná myšlienka v ČeskuThe BrightsAdam Roman
Spolupracujeme
Kochlear.czÚnia nevidiacich a slabozrakých SlovenskaEurobabička Českej a Slovenskej republikyHoax.sk
Sčítanie ľudí bez náboženského vyznania
Atheist Census
Kultúrny program (Staré Mesto)
Bratislava-Staré Mesto
Adresa redakcie
e-mailová adresa redakcie
Internetový čas
Internet time: @817
Počítadlo


Spam poison

Gothajské salámy – každý druhý v nezávislom teste prepadol

Gothajská saláma má stále biľag robotníckej desiaty (olovrantu) a príliš lacnej údeniny

Gothajská saláma

Gothajská saláma (ilustračná fotografia).
Po kliknutí na obrázok sa v novom okne zobrazí v lepšom rozlíšení o rozmeroch 1 024 × 980 bodov.

V Česku alebo na Slovensku sa predáva už od čias prvej republiky, a v obchodoch je možné nájsť i také, ktoré sa obalom hlásia k historickým receptúram. Spotrebiteľský časopis dTest poslal do laboratória 12 vzoriek týchto mäkkých salám, aby preveril ich kvalitu. Viac než polovica prepadla v nezávislom teste kvôli problémom s množstvom alebo kvalitou použitého mäsa. Vo dvoch prípadoch dTest odhalil prítomnosť separátu, ktorý sa v gothajoch nesmie používať.

Mnoho spotrebiteľov považuje gothaj za údeninu nízkej kvality, zatiaľ čo iní na ňu nedajú dopustiť. Časopis dTest podrobil testovaniu dva krájané gothaje a 10 výrobkov balených vcelku. V laboratóriu overoval obsah a kvalitu mäsa, tuku a soli. Podľa vyhlášky o požiadavkách na mäso musí gothaj obsahovať najmenej 40 % zmesi bravčového a hovädzieho mäsa, a zároveň nesmie obsahovať separát. Pomocou chemickej analýzy dTest zisťoval, koľko mäsa salámy obsahovali a to, či etikety nezatajujú prítomnosť sójovej alebo hydinovej bielkoviny. Nechýbala ani ochutnávka a kontrola údajov na obaloch.

Analýza objavila významné priestupky.

„Sedem z 12 testovaných gothajských salám klame zákazníka. Dva gothajské salámy, konkrétne Bivoj a Zeman, obsahovali menej mäsa, než sľubovali na obale. V štyroch ďalších salámach sa našla hydinová bielkovina, ani jeden z nich ju však neuvádzal na etikete. Išlo o gothaje značiek Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider. Dve salámy vyrobené na Slovensku obsahovali zakázaný separát, teda strojovo oddelené mäso. Zistili sme to tak, že sme v laboratóriu nechali zmerať obsah vápnika a kostných úlomkov. Ich vysoký obsah ukázal, že Mecom Group Gothaj ani Schneider Gothajský salám českú legislatívu nedodržal,“ zhrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Kvalita mäsa použitého v gothajoch je rozdielna. Mnohé o nej prezradil obsah čistých svalových bielkovín, podľa ktorého sa dozvieme, koľko je v gothajoch samotnej svaloviny. Vyšší obsah čistých svalových bielkovín znamená vyšší obsah mäsa, prípadne jeho vyšší obsah chudého mäsa, či nižší podiel tučného mäsa alebo surovej slaniny.

„Česká vyhláška sa pri požiadavke na kvalitu mäkkých salám uspokojila len s limitami pre obsah mäsa a tuku. Napríklad nemecká legislatíva je prísnejšia a nariaďuje výrobcom mäkkých salám i minimálne množstvo svalovej bielkoviny. Z našich vzoriek by nemeckým požiadavkám na najmenej 7,5 % svalových bielkovín vyhoveli len dve mäkké salámy – Horeca Select a Chodura,“ komentuje Hana Hoffmannová.

Náročnou disciplínou bolo pre väčšinu vzoriek i senzorické hodnotenie, neviedlo sa im napríklad pri skúške konzistencie. Najhoršie si viedol 400g gothaj z Poličky, ale poznámku k nevhodnej konzistencii si odniesli bez výnimky všetky vzorky. Najčastejšie hodnotitelia vytýkali mazľavosť a prílišnú mäkkosť. Pri hodnotení chuti odišlo osem výrobkov so štvorkou, medzi najčastejšími výhradami boli štipľavá chuť a prítomnosť nežiaducich príchutí.

Pamätníci s nostalgiou spomínajú na to, že kedysi gothaj chutnal lepšie a bol kvalitnejší.

„Chuť nedokážeme spätne posúdiť, ale pre porovnanie obsahu sa nám podarilo zohnať štátne normy pre gothajskú salámu z rokov 1961, 1967 a 1978. Predrevolučné receptúry nariaďovali použitie zhruba 65 % zmesi bravčového a hovädzieho mäsa, ale vtedy sa ako mäso označovala i surovina tučnejšia a šľachovitejšia než dnešné definované mäso. Preto by 65 % mäsa v recepte bolo v prepočte zrejme menej, než dnešných 65 % mäsa uvedených na etikete,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová.

Navyše už na sklonku sedemdesiatych rokov mohol gothaj obsahovať niekoľko éčok – dusitan a polyfosforečnany. O ich prítomnosti sa niekdajší zákazník ani nemusel dozvedieť. Na obale ani pri predaji totiž nebolo nutné uvádzať zloženie.

Kontrola akosti v 60. a 70. rokoch minulého storočia bola z dnešného pohľadu trochu povrchná – sledoval sa len obsah tuku, vody, soli, škrobu, dusitanov a senzorická kvalita. Analýzy potvrdzujúce použitie predpísaného množstva mäsa, prítomnosť separátu a hydinových bielkovín medzi uvedenými skúškami chýbali. Nie je teda nič nové, že si údenári pri výrobe vypomáhajú éčkami, teda prídavnými látkami, aby vylepšili chuť, vôňu, farbu a konzistenciu salám.

Chcete sa vyjadriť? Využite diskusné fórum.

dTestdTest, o.p.s.
– všeobecne prospešná spoločnosť
– poskytuje spotrebiteľom komplexný spotrebiteľský servis
– nezávislé testy výrobkov a služieb na českom a slovenskom trhu, spotrebiteľská poradňa, online databáza výsledkov testov a nebezpečných výrobkov a mnoho ďalšieho
– dTest je súčasťou medzinárodnej organizácie International Consumer Research and Testing (ICRT) a európskej spotrebiteľskej organizácie BEUC
Čerpané z: www.dtest.sk

Súvisiace články:
Študenti z Gymnázia Vítkov zvíťazili v tvorbe spotrebiteľského časopisu o mobilnom trhu (09.06.2018)
Moderný test cyklistických prílb (01.06.2018)
Ako bezpečne platiť na internete (17.04.2018)
Bylinkové čaje s príchuťou pesticídov a jedovatej buriny (19.02.2018)
Kupovaná kyslá kapusta má málo vitamínu C (06.02.2018)
Domáci test škodlivých látok v potravinách berte s rezervou (12.01.2018)
Ktoré nežiaduce látky prekvapia v instantnej káve? (06.01.2018)
České maslo je kvalitnejšie než to nemecké (22.11.2017)
Časopis dTest spúšťa kampaň Stop dvojakej kvalite (15.11.2017)
Je zemiakový šalát s majonézou bezpečný i po piatich dňoch? (07.11.2017)
Výber horkej čokolády môže byť pre alergika alebo vegána problém (25.09.2017)
Ako na reklamáciu knihy (29.08.2017)
Podomoví predajcovia bezpečnostných vložiek stále cielia na seniorov (12.08.2017)
Študentská súťaž Spotreba pre život pozná svojich víťazov (09.06.2017)
Ako sa brániť proti hluku od susedov? (29.04.2017)
Svetový deň spotrebiteľských práv – čo trápi českých spotrebiteľov? (14.03.2017)
Ako vybrať ten správny internetový obchod? (03.03.2017)
Citrónky sú si podobné vzhľadom, ale obsahom šťavy sa zásadne odlišujú (04.01.2017)
Príbehy k smiechu i plaču zo spotrebiteľskej poradne (01.01.2017)
Dobré detské vysoké stoličky nemusia byť práve najdrahšie (15.11.2016)
Cukrové sirupy nie sú nevyhnutne zdravšie než klasický kryštálový cukor (22.09.2016)
Aké nástrahy na nás číhajú v samoobsluhe (30.08.2016)
Na čo nezabudnúť pri reklamácii zájazdu (29.07.2016)
100% pomarančové džúsy potvrdili dobrú reputáciu, na cene nezáleží (13.07.2016)
Desaťtisícovú výhru za nákup len tak nedostanete (21.05.2016)
Balíčky kávy 2 v 1 a 3 v 1 – cukor, bielidlo a éčka (09.04.2016)
Knižný klub objednáva knihy za vás, ale vy platíte (05.04.2016)
Raňajkové cereálie – akoby ste raňajkovali tortu (11.03.2016)
Test letných pneumatík – na štítky sa nedá spoľahnúť (27.02.2016)
Čaká nás jednotná podoba vyúčtovania dodávok energií? (23.02.2016)
Konzervované sardinky – rozdiely predovšetkým v chuti (09.02.2016)
Kakao – väčšina výrobcov neuvádza povinné údaje na etikete (20.11.2015)
Šmejdi stále pripravujú seniorov o tisíce eur (13.11.2015)
Grilovacie klobásy – menej mäsa, než sľubujú (11.08.2015)
Na čo nezabudnúť pri preberaní bytu (07.08.2015)
Nákup mince z vás môže urobiť núteného zberateľa (05.08.2015)

dTest, 10. 05. 2018 | Prečítané: 106 | Rubrika: Veda a spoločnosť

Zbierka na ochranu humanistov
Pomôžte humanistom vo svete! Mnohí čelia prenasle­dovaniu, mučeniu a trestu smrti za svoje presvedčenie. Pozri: Globálna kampaň na ochranu humanistov.
HELP US PROTECT HUMANISTS AT RISK
Anketa
Čítali ste knihu Zakázané ovocie – Etika humanizmu, ktorú napísal Paul Kurtz?

Áno (463 hl.)
 
Nie (332 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 795
Etická výchova
Ako by mala vyzerať etická výchova — alternatíva nábo­ženskej výchovy pre deti bez vyznania? Aký je váš názor?
Nové vo fóre
 Re: Zbytočne
22-06-18 * 17:37
 Zbytočne
22-06-18 * 02:56
 Detoxikuj ďalej
20-06-18 * 20:20
Lipka – diskusné fórum
Lipka
Brajti
The Brights
Kniha
Sumeri
Dobré knihy
Kniha Zakázané ovocie – Etika humanizmuKniha Nemnožme sa!Thomas Paine – Vek rozumu
Vytvorené v redakčnom systéme phpRS © Jiří Lukáš | RSS | Návrat hore