www.humanisti.sk
Súťaž o knihu
Webhouse.sk
Podporujeme
Spoločnosť PrometheusEthos – občianske združenie so zameraním na etiku, humanizmus a sekularizmusHumanisti Slovenska – občianske združenieZošity humanistovVladislav Marušic – ALTERNATÍVAAteisti Českej republiky Voľná myšlienka v ČeskuThe BrightsAdam Roman
Spolupracujeme
Slovenské súťaže.skNAJsúťaže.skeSúťaže.skKochlear.czÚnia nevidiacich a slabozrakých SlovenskaEurobabička Českej a Slovenskej republikyHoax.skdTest
Iné médiá
Adresa redakcie
e-mailová adresa redakcie
Internetový čas
Internet time: @783
Počítadlo


Spam poison

Na štedrovečernom stole Slovákov sa miešajú tradície so štipkou odvahy

Slováci patria medzi národy, ktoré venujú veľkú pozornosť tradíciám

Vianoce sú nielen kresťanským sviatkom, ale aj časom pre rodinnú pohodu, odpočinok a v neposlednom rade aj dobré jedlá. Práve počas nich je priestor predostrieť na stôl pokrmy, ktoré sa bežne počas roka v našom jedálničku nenachádzajú a sú určené na špeciálne príležitosti. Okrem tých tradičných sa postupne na slovenské štedrovečerné stoly vkrádajú aj menej obvyklé novinky.

Slováci patria medzi národy, ktoré venujú veľkú pozornosť tradíciám. Inak tomu nie je ani v prípade najkrajších sviatkov v roku, Vianoc. Pri tomto sviatku si potrpíme na všetko to, k čomu nás viedli naši rodičia, starí rodičia či dokonca prarodičia. Netýka sa to iba jedál, ale aj iných zvykov. Upevňujeme tak rodinné väzby. Vianoce sú predsa obdobím, počas ktorého trávime najviac času s našimi najbližšími. Ponuka na štedrovečernom stole sa síce môže od rodiny k rodine líšiť, avšak vo väčšine prípadov ide o obmenu tradičného vianočného menu pozostávajúceho z podobných jedál. Vo väčšine domácností nesmie na stole chýbať kapustnica, ktorá sa niekde podáva aj s kúskom mäsa, inde zásadne vo vegetariánskej verzii. V niektorých rodinách zase preferujú rybaciu polievku alebo rybu ako samostatný druhý chod. Klasickému kaprovi už dlhšiu dobu konkurujú rybie filety a na štedrovečernom stole sa udomácňujú aj iné druhy rýb, ako napríklad pstruh či losos. Za symbol Vianoc je stále považovaný aj majonézový či zemiakový šalát.

Veľkej obľube sa každý rok tešia potraviny, ktoré tradične navodzujú tú pravú vianočnú atmosféru.

„V predvianočnom období sa popri štandardnom pečive, ktoré hrá prím každý deň, jednoznačne najviac nakupujú mandarínky, banány a pomaranče,“ upresňuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti BILLA.

A dopĺňa:

„Toto tropické ovocie sa stalo akýmsi novodobým symbolom Vianoc. V posledných dňoch pred Štedrým večerom sa len mandarínok predá trikrát viac ako jabĺk. Z roka na rok rastie aj záujem o nápoje, pričom aj v tomto zimnom období je najviac vyhľadávané pivo.“

Vianoce však nie sú iba o štedrovečernej hostine, ale aj intenzívnych prípravách pred ňou. Piecť sa často začína už pár týždňov pred dňom D. Domácnosť vyvoniava medovníkmi, lineckými koláčikmi alebo iným druhom sladkého pečiva. Zdobenie v kruhu rodiny a prvé ochutnávky so sebou prinášajú tú správnu atmosféru.

„Pečenie je stále veľmi populárne, aj keď naň ľudia majú čoraz menej času. Tento rastúci trend výraznejšie vnímam ako cukrárka už niekoľko rokov. Obľuba sladkého pečiva je stále veľmi vysoká a najviac to pociťujeme práve v predvianočnom období. Ľudia si tento rok najčastejšie žiadajú makrónky,“ upresňuje Lucia Gažová, majiteľka značky Lulus' Bakery.

Aj napriek tomu, že Vianoce sú sviatkami pohody a pokoja, v obchodoch sa práve v týchto dňoch stretávajú zákazníci, ktorí si svoje nákupy nechávajú na poslednú chvíľu.

„Odporúčame zákazníkom, aby s nákupmi potravín nečakali do poslednej chvíle a väčšinu zásob si zabezpečili už vopred. Najväčší nápor zákazníkov očakávame v posledné dva dni pred Vianocami. Minulý rok bol pre predajne najsilnejším posledný deň pred sviatkami, teda 23. 12. V tomto roku pripadnú posledné predvianočné dni na víkend. Najväčší záujem zákazníkov preto očakávame práve v sobotu 22. 12. a v nedeľu 23. 12. V predvianočné dni posilníme naše tímy na predajniach, aby sme vedeli uspokojiť zvýšený záujem zákazníkov a zabezpečili pre nich čo najväčší komfort. Z toho dôvodu budú predĺžené aj otváracie hodiny v ranných i podvečerných hodinách,“ vysvetľuje Kvetoslava Kirchnerová.



Vianoce v Bille

Po kliknutí na fotografie sa v novom okne zobrazia v lepšom rozlíšení o rozmeroch 4 500 × 3 004 bodov (≅ 3 MB až 4 MB).

Chcete sa vyjadriť? Využite diskusné fórum.

BILLABILLA s.r.o.
Spoločnosť BILLA s.r.o., ktorá je súčasťou REWE International AG, pôsobí na Slovensku od roku 1993. Je lídrom v segmente supermarketov. V súčasnosti ich prevádzkuje 151 a zamestnáva viac ako 4 500 pracovníkov. V supermarketoch priemernej rozlohy 900 m² BILLA ponúka široký sortiment značiek, vrátane vlastných aj diskontných. Dominantnými medzi vlastnými značkami sú cenovo výhodné produkty Clever, výrobky pod značkou BILLA, organické produkty BILLA Naše bio a domáca Slovenská farma. Rovnako dôležitý je v ponuke podiel čerstvých produktov v oblasti lahôdok, pečiva, ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov.
Čerpané z: www.billa.sk

BILLA, 17. 12. 2018 | Prečítané: 156 | Rubrika: Kto sú humanisti?

Webhouse.sk

Webhouse

Odporúčame najlepší webhosting a domény za super ceny!

Iné médiá
Zbierka na ochranu humanistov vo svete
Humanists International crowd-funds for persecuted humanists
Pomôžte humanistom vo svete! Mnohí čelia prenasledovaniu, mučeniu a trestu smrti za svoje presvedčenie. Pozri: Zbierka na ochranu humanistov vo svete.
Voliči, pozor na Kisku!
Keď klamal v minulosti, bude klamať aj v budúcnosti. Pozri: Kiska povedal: „Nezaložím stranu.“ a Kiska je hanba Slovenska.
Etická výchova
Ako by mala vyzerať etická výchova — alternatíva nábo­ženskej výchovy pre deti bez vyznania? Aký je váš názor?
Nové vo fóre
Brajti
The Brights
K teórii a praxi humanistickej výchovy
K teórii a praxi humanistickej výchovy
Kniha
Sumeri
Dobré knihy
Kniha Zakázané ovocie – Etika humanizmuKniha Nemnožme sa!Thomas Paine – Vek rozumu
Sčítanie ľudí bez náboženského vyznania
Atheist Census
Podporte útulok pre zvieratká
Podporte útulok pre zvieratká v Humennom
Anketa Strom roka
Vytvorené v redakčnom systéme phpRS © Jiří Lukáš | RSS | Návrat hore